Acest website este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Contact
București, Splaiul Unirii 6, Bloc B3A
inspire@idea-perpetua.com
0751 974 592
Ne găsești și pe:

Conținutul acestei pagini web nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorului paginii web: Idea Perpetua SRL

Raport Think-Tank: Start-up: Care sunt succesele și eșecurile antreprenorilor români?

Fondul Social European

Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Axa prioritară 6Educație și competențe

Obiectiv tematic 10: Efectuarea de investiții în domeniul educației, al formării și al formării profesionale în vederea dobândirii de competențe și a învățării pe tot parcursul vieții

Prioritatea de investiții 10.iv: Sporirea relevanței pe piața forțelor de muncă a educației și a sistemelor de formare, facilitarea tranziției de la educație la piața forțelor de muncă și consolidarea formării și a sistemelor de formare profesională, precum și a calității lor, inclusiv prin mecanisme de anticipare a competențelor, adaptarea programelor de învățământ și instituirea și dezvoltarea unor sisteme de învățare la locul de muncă, inclusiv a unor sisteme de învățare duală și programe de ucenicie

Obiectiv specific 6.13: Creșterea numărului absolvenților de învățământ terțiar universitar și non-universitar care își găsesc un loc de muncă urmare a accesului la activități de învățare/ cercetare/ inovare la un potențial loc de muncă, cu accent pe sectoarele economice cu potențial competitiv identificate conform SNC și domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI

Apel de proiecte: POCU/626/6/13 Stagii de practică pentru studenți

Titlul proiectului: INSPIRE – Inițiative Necesare de Stagii de Practică Inovative pentru Revitalizare Economică

Contract POCU/626/6/13/133017 / 11759/13.10.2020

 

1. Context

Evenimentul nr. 9: „Start-up: Care sunt succesele și eșecurile antreprenorilor români?” din cadrul Think-Tank-ului INSPIRE a propus extinderea orizontului de cunoștințe practice ale studenților în domeniul antreprenoriatului în vederea exploatării alternativei de lansare a unui start-up. În același timp, invitarea unor experți în domeniu ajută considerabil la dezvoltarea unei viziuni complete cu privire la temele discutate. Evenimentul nr. 9 debutează cu intervenția Ilie Pană, CEO și Fondator Laboratorul de Șosete, urmată de o scurtă sesiune de întrebări și răspunsuri, iar apoi intervenția lui Radu Savopol, CEO și Fondator 5ToGo. Pe baza discuțiilor din cadrul Think-Tank-ului nr. 9, studenții au avut posibilitatea de a cunoaște și a conștientiza riscurile și reușitele care pot apărea atunci când pun bazele unui Start-up. Activitatea suport de Think-Tank se bazează pe interacțiunea cuprinzătoare dintre studenți-profesori-angajatori pentru a dezvolta noi teme de discuție și pentru a implementa activități îmbunătățite în cadrul proiectului INSPIRE – Inițiative Necesare de Stagii de Practică Inovative pentru Revitalizare Economică sau în afara acestuia de către terțe părți care ar putea implementa coerent sau ar putea utiliza ideile dezvoltate pentru a îmbunătăți semnificativ situația cu privire la problemele identificate.

2. Obiective

Obiectivele evenimentului nr. 9 „Start-up: Care sunt succesele și eșecurile antreprenorilor români?” au vizat pregătirea studenților participanți prin înțelegere unor lecții prețioase de antreprenoriat de la cei doi invitați care au pus bazele unor afaceri de succes, Laboratorul de Șosete și 5ToGo. Studenții au putut afla de la cei doi invitați ce înseamnă eșecul și care sunt motivele pentru a continua să faci eforturi până când vei reuși. În același timp, prin dorința de a realiza un eveniment de tip dezbatere, s-a recurs la o sesiune de întrebări și răspunsuri prin care studenții participanți și-au putut rezolva nelămurile existente în ceea ce privește drepturile și obligațiile profesionale.

3. Rezultate

Evenimentul de tip Think-Tank nr. 9 „Start-up: Care sunt succesele și eșecurile antreprenorilor români?” a fost împărțit în două intervenții, cea a lui Ilie Pană și a lui Radu Savopol intercalate cu sesiuni de întrebări și răspunsuri în vederea oferirii studenților posibilității de a adresa întrebări în retrospectivă despre informațiile comunicate anterior, sau despre alte subiecte relevante pentru studenți din perspectiva de viitori antreprenori.
În cadrul evenimentului au fost abordate subiecte diferite de discuție cu scopul de a familiariza participanții cu principalele succese și eșecuri la care trebuie să se aștepte viitorii antreprenori:

 

Cum ai reușit să dezvolți o fabrică de la zero în România?

Primul pas spre a reuși ceva la care ai visat este să îți dorești foarte mult acel lucru. Foarte important pentru a reuși ceva fie în viață, fie într-o afacere este să știi foarte clar ceea ce îți dorești să realizezi. În cazul meu mi-am dorit foarte mult să pun bazele unei fabrici și știam de oportunitatea fondurilor europene și mi-am dorit foarte mult să profit de ea. Am căutat un domeniu de producție și am considerat că producția șosetelor este un domeniu pe care pot să îl învăț și să îl stăpânesc. Acest domeniu poate fi automatizat suficient de mult astfel încât să fi performanți și aici în România față de țările în care forța de muncă este mai ieftină, aici mă refer la țările din Asia. După ce am găsit ideea potrivită am continuat prin scrierea proiectului care ulterior a fost aprobat. În momentul în care am început implementarea lui am folosit o parte din economiile pe care le aveam și acesta a fost începutul Laboratorului de șosete.

 

Care este viziunea ta despre succesul în antreprenoriat

În cazul definirii succesul este foarte important să știm încotro ne dorim să ne îndreptăm nu doar pentru antreprenori, ci și pentru orice ființă umană. Este importantă propunerea unei misiuni pentru o perioadă determinată de timp. Aș putea defini succesul ca fiind nu atingerea acelei misiui, ci faptul că simți că ești pe un drum bun în atingerea msiiunii tale. Pentru mine succesul înseamnă momentul în care ai făcut un pas pentru atingerea acestei misiuni.

 

Care sunt aspectele pozitive și negative ale vieții de antreprenor?

Este un lucru foarte riscant să devii antreprenor pentru că cele mai multe afaceri dau faliment în primii ani, spre deosebire de situația în care dacă ai o carieră faci pași siguri și ai siguranța zilei de mâine. Dar de fapt sunt opinii care spun că antreprenoriatul îți oferă cel mai mic risc deoarece dacă urmezi o carieră profesională ești limitat la un moment dat, dar dacă urmezi drumul antreprenoriatului nu există această limită. Cel mai greu pentru un antreprenor sunt primii ani deoarece muncești de 2-3 ori mai mult decât ceilalți oameni și ai rezultate mult mai mici din punct de vedere financiar, astfel ajungi să ai multe frustrări. După acei câțiva ani, timp în care se creează anumite relații și simți, lucrurile devin mult mai ușoare și progresul este mult mai ușor ca antreprenor și simți că nu mai poți reveni la cariera clasică. Secretul constă să treci de acea prăpastie de început pentru că apoi vei urca mult mai ușor.

 

Care sunt cele mai importante lecții pe care le-ai învățat din eșecuri?

Am putea spune că un antreprenor nu eșuează decât atunci când renunță. Dacă ne uităm la statistici 9 afaceri din 10 dau faliment în primii ani. Dacă o luăm statistic ce trebuie să faci tu ca să ai 100% șanse să reușești înseamnă că tu trebuie să încerci de 10 ori să reușești pentru că de 9 ori vei eșua, iar cea de a zecea oară vei reuși. Cea mai importantă lecție este să nu renunți, dar să știi când e momentul să renunți.

 

La ce trebuie să se aștepte un student atunci când lansează un start-up?

Pentru un antreprenor este foarte bine să aibe cunoștințe din cât mai multe domenii.Un antreprenor trebuie să aibă capacitatea de a putea să se educe singur astfel încât să poată să-și îndeplinească sarcinile sale. În cazul celor care doresc să lanseze un start-up este foarte important să nu piardă timpul să caute acea idee care schimbă lumea și să înceapă afacerea făcând lucruri mai simple, cum ar fi să vândă șosete.

 

Care sunt principiile care te ghidează în antreprenoriat?

Cele mai importante principii pentru un antreprenor sunt:

  • Integritatea
  • Hotărârea
  • Respectul
  • Perseverența
  • Inovația
  • Pasiunea

 

4. Concluzii și propuneri

În urma discuției evenimentului nr. 9 „Start-up: Care sunt succesele și eșecurile antreprenorilor români?” pot fi identificate anumite arii de intervenție pentru care se pot dezvolta acțiuni concrete prin realizarea mai multor acțiuni de informare a studenților despre antreprenoriat și a unor dezbateri pe acest subiect.

 

Debate · Create · Inspire